Ga met ons mee op avontuur door de Bordspellentuin ... en ontdek de veelzijdige wereld van bordspellen!

1000 Bommen en Granaten! (Review)👤Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
🕰️Speelduur: gemiddeld, 30 min.
📦Uitgever: 999 Games
🧩Categorie: Dobbelspel, Push-your-luck
🌈Thema: Piraten

Een soort van Yahtzee-plus alleen dan anders.. zo omschrijf ik het dobbelspel 1000 Bommen en Granaten!
Echt veel heeft het nu ook weer niet te maken met Yahtzee, maar het basisprincipe van combinaties gooien met je dobbelstenen is wel aanwezig.

1000 Bommen en Granaten! is een ontzettend simpel en leuk dobbelspel met piratenthema voor 2 tot 5 spelers, waarbij iedere speler in zijn/haar beurt probeert om zoveel mogelijk punten te scoren door combinaties te maken van het gegooide resultaat. Ook draai je aan het begin van je beurt een kaart om, welke invloed heeft op jouw worp en de punten die je kunt scoren (of verliezen). Degene die als eerste in totaal 6000 punten weet te scoren, is de winnaar!

Op de dobbelstenen staan geen ogen, maar symbolen en ieder symbool heeft zijn eigen waarde en/of effect.
De kaarten in het spel geven je iedere beurt iets extra’s om rekening mee te houden. Sommige kaarten zijn postief en zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je punten deze beurt verdubbelt of dat je één gegooid doodshoofd opnieuw mag dobbelen. Andere kaarten pakken echter eerder negatief uit en kunnen als je pech hebt een flinke hap uit je gescoorde punten nemen.

In principe is het dus de bedoeling zoveel mogelijk dezelfde symbolen te dobbelen. Je mag de dobbelstenen zovaak opnieuw gooien als je wilt, maar zodra je in totaal 3 doodshoofden hebt gegooid is je beurt voorbij en krijg je 0,0 punten. Pech.
Juist dit push-your-luck element van het spel zorgt ervoor dat de spanning er in blijft; toch nog proberen dat extra symbool te gooien, wetende dat die doodshoofden op de loer liggen? En dat terwijl de andere spelers vol spanning meekijken en hopen dat je dat derde doodshoofd gooit en geen punten scoort.

De kaarten kunnen het spel in één keer helemaal laten omslaan, waardoor het tot het einde niet duidelijk is wie er gaat winnen. Iemand die op 5500 punten staat, kan zomaar de volgende beurt een kaart met negatief effect omdraaien en zo een groot aantal punten verliezen.
Dit zorgt er overigens niet voor dat het spel te lang gaat duren, gemiddeld duurt een potje 1000 Bommen en Granaten 10 tot 15 minuten (en dus niet de 30 minuten zoals op het doosje staat). Een perfect spelletje om de tijd op te vullen dus!

Het piratenthema komt leuk naar voren in de artwork van het spel, maar ook zeker in de gameplay. Je moet een hoop geluk hebben en krijgt echt het idee dat je naar schatten aan het zoeken bent (gouden munten en diamanten leveren je namelijk de meeste punten op). Ook het risico’s nemen en verliezen van punten past er thematisch goed bij.

De regels en puntentelling zijn erg gemakkelijk en als je één of twee potjes gespeeld hebt, heb je goed door welke symbolen je het beste kunt proberen te combineren en wat de kaarten doen. Er is genoeg afwisseling om het interessant te houden en het spel meerdere keren op een avond te kunnen spelen. Het is vooral geschikt voor een gezellig avondje met vrienden of familie waarop je er een spelletje bij wil pakken, en minder toepasbaar als je écht een spellenavond organiseert. Iedereen die een beetje van spelletjes houdt en tegen zijn verlies kan, zal zich kunnen vermaken met dit spel.

Eindoordeel:
Het dobbelspelletje 1000 Bommen en Granaten heeft genoeg te bieden om regelmatig op tafel gegooid te worden met zowel ervaren als totaal onervaren spelers van alle leeftijden. De kaarten geven het spel een extra element om het spannend te houden tot het einde. Het thema komt goed naar voren in zowel artwork als gameplay. Als je niet houdt van spellen die je geluk op de proef stellen, dan is dit niets voor jou.

1000 Bommen en Granaten! krijgt van mij een: 7,5